Het nieuwe seizoen verwelkomen

Binnenkort onthult De Bijenkorf de eerste artist-residency van 2019 en ons nieuwe Instagram! Maar niet voordat ons team in de Bijenkorf het programma met de externe raad van adviseurs bespreekt.

Het is misschien ongebruikelijk voor een warenhuis om een actief creatief programma te hosten op de dynamische kruising van handel en cultuur. Alhoewel – een lange traditie van samenwerkingen met creatieven in combinatie met de missie om het meest inspirerende, creatieve en verrassende warenhuis te zijn – maakt dat het ongewone, het nieuwe normaal is bij De Bijenkorf.

Het is precies dit kruispunt dat het meest interessant is voor Vincent Sturkenboom, creatief directeur van De Bijenkorf. De toekomst van de retail wordt synoniem aan een bijzondere ervaring en kunst kan hiervoor een middel zijn. Hij ziet graag dat tijdelijke werken uit RotR een permanente status krijgen, om zo op onverwachte plaatsten en momenten stof tot nadenken doet creëren. De Bijenkorf, als plek voor dit soort creativiteit, zal de rol van beleving in de winkel van morgen voor onze klanten versterken.

Kruisbestuiving & samenwerking

De nieuwe Raad, geselecteerd op hun rijkdom aan ervaring binnen de mode, uitgeverij, kunstcuratie, onderwijs en bedrijfsleven in Nederland, bestaat uit:

  • Peter C. Leferink, managing director M-ODE Foundation;
  • Iris Ruisch, managing director projects & events M-ODE Foundation;
  • Annemarie Nycolaas, curator Kunsthal Rotterdam;
  • Robert Thiemann, oprichter Frame Publishers.

De nieuwe Raad, die tot nu toe volkomen vreemden voor elkaar waren, delen een gevoel voor doelgerichtheid. De huidige dialoog met het team is gericht op het actuele programma voor de komende jaren. “We verheugen ons erop de creatieve visie  van het oudste en nog steeds meest relevante warenhuis van Nederland te kunnen ondersteunen” – Peter Leferink. Er wordt speciale aandacht besteed aan het vormen van een visie rond belangrijke lokale en mondiale thema’s om die te kunnen delen met het publiek van De Bijenkorf. Dit varieert van 100 jaar Bauhaus tot duurzaamheid in de mode.  “Bij het selecteren van inspirerend multidisciplinair talent zet RotR zich in om een proeftuin te zijn voor nieuw werk – esthetisch en inventief – waarbij frisse perspectieven de rol van de Bijenkorf vergroten” – Inge Schmitt; trend en forecast manager de Bijenkorf. De ambitie van Iris Ruisch is om samenwerkingen, waarin verschillende specialiteiten samen worden gedwongen om over disciplines te denken, te katalyseren.

Op zoek naar nieuw talent

Natuurlijk kan niet iedereen uitgenodigd worden voor een residentie bij RotR. Alleen geselecteerde talenten worden uitgenodigd om te werken in de toren bovenop een van de grootste monumentale gebouwen in Amsterdam. De mogelijkheid kan niet alleen worden gezien als een lanceerplatform voor de individuele creatief, maar ook voor de bredere studentenpopulatie. Als hoofd design bij AMFI, is Peter Leferink bekend met de uitdagingen waar jonge creatieven voor staan. In voorgaande jaren hadden afgestudeerden van verschillende kunstinstellingen moeite om nieuwe doelgroepen en potentiële klanten te bereiken. Economische beperkingen en de massale opkomst van sociale media hebben geleid tot een fel concurrerende markt.

Een platform voor de toekomst

Room On The Roof was voorheen een mysterieuze en verborgen toren. “Het is nu de verantwoordelijkheid van de Bijenkorf om ervoor te zorgen dat wij Room On The Roof gebruiken als een zichtbaar platform om een breed publiek te bereiken,” – zegt Annemarie Nycolaas. De zichtbaarheid die Room On The Roof faciliteert is volgens Robert Thiemann een essentiële factor. Waar normaal gesproken slechts een klein publiek van enthousiastelingen een kunstenaar ziet werken, zijn er bij de Bijenkorf veel passanten en winkelbezoekers die minder gewend zijn creatief werk te zien en te waarderen.

Dus wat doet 2019 voor Room on the Roof? – Volg ons op onze Instagram om op de hoogte te blijven…

Words: Anna Kinneir; curator, Room On The Roof

Vincent Sturkenboom; Creative Director, de Bijenkorf
Inge Schmitt; Trend Forecast Manager, de Bijenkorf
Robert Thiemann; Founder, Frame Publishers
Annemarie Nycolaas; Curator, Kunsthal Rotterdam
Iris Ruisch; Managing Director Projects & Events, M-ODE Foundation
Peter Leferink; Managing Director, M-ODE Foundation